Positieveboodschap.nl is een initiatief van Michel Welgraven van Studio Welgraven. Een enthousiaste vader die zelf bijna elke zaterdag zijn kinderen aanmoedigt langs de velden. Het is een genot om de kinderen te zien spelen. Met z'n allen tegelijk achter de bal aan. Opa's en oma's langs de lijn. Vaders die met grote kennis van voetbal allerlei goedbedoelde aanwijzingen geven. Moeders kunnen er overigens ook wat van. De kinderen weten er soms geen touw aan vast te knopen: ga diep...denk om je positie..hou het veld breed...voor de stuit!

 

Minder leuk wordt het wanneer de scheidsrechter een beslissing neemt. Of er juist geen één neemt.

Uiteraard heeft iedereen langs de lijn het beter gezien: absoluut geen buitenspel of juist wel buitenspel! Veelal verschilt deze mening tussen de thuis- of uitspelende supporters. Over objectiviteit gesproken.

 

Ook de coaches kunnen erg fanatiek zijn en daar is natuurlijk niks mis mee. Als het maar blijft bij aanwijzingen geven aan eigen spelers. Coaches kunnen het soms niet nalaten een beslissing van een scheidsrechter ter discussie te stellen. Respect voor de scheidsrechter is soms ver te zoeken. Hij is immers partijdig...toch? Laten we daar nu eens mee stoppen! De scheidsrechter is ook maar een vrijwilliger waarvan we er gewoon van uit mogen gaan dat hij of zij objectief is en z'n best doet. En dus fouten kan maken. Jammer dan. Gelukkig gaat het niet om de wereldbeker.

 

 

Initiatief vvLimmen

Vanuit vvLimmen kwam de vraag om een poster te maken (inclusief regenbestendig bord) waarbij een aantal 'spelregels' nog eens benoemd worden. Oorspronkelijk komt het idee voor deze borden uit Engeland.  Op elke wedstrijddag worden ze strategisch geplaatst zodat bezoekers letterlijk 'om de borden heen' moeten lopen. Uit de vele positieve reacties blijkt wel dat de borden opvallen en er wordt over gepraat. Het verschil zit 'm in de plek. Vaak zie je bij verenigingen een bordje met huisregels bij de ingang hangen en zelden prominent langs de velden. Door ze opvallend te plaatsen kan je er als bezoeker of scheidsrechter of coach aan refereren mochten zich vervelende momenten voordoen.

 

De borden staan op dit moment bij vvLimmen en bij Adelbert in Egmond en wij zijn van mening dat deze borden eigenlijk bij elke club een strategisch plekje verdienen. Niet dat wij de illusie hebben dat de problemen gelijk oplossen maar het is een begin. Ons doel is om een bijdrage te leveren aan een respectvolle en vriendelijke omgang rondom de sportvelden en wij zijn er van overtuigd dat de borden daar een bijdrage aan leveren!

 

Laat zien dat uw club ook actief en maatschappelijk verantwoord bezig is en bestel de borden vandaag nog!